Att innebandyn vuxit fort under de senaste årtiondena är det ingen snack om. Att det fortfarande behövs otroligt mycket arbete för att förfina sportens ställning och popularitet både internationellt och inrikes, är heller ingen hemlighet. Trots fantastiska framgångar av det svenska landslaget och en högklassig innebandyliga på hemmaplan, är fortfarande gapet till andra sporter alldeles för stort, främst sett till dagens publiksiffror.
En sak som gjort mycket för innebandyn är att det numera går att spela på sporten och dess matcher. Man faktiskt se odds och tips på dessa här och var, både i tidningar, på internet och direkt i tv-rutan, något som var långt ifrån vanligt om vi enbart backar några år tillbaka i tiden. Detta är som sagt något som varit positivt för sporten och har inneburit att den likställts med andra sporter inom detta segment.
Man kan tycka att endast de rent idrottsliga bitarna och dess underhållningsvärde skulle vara nog för att bana väg för innebandyns framgång som sport, även om så ej är fallet. I dagens moderna samhälle krävs en betydligt mera välarbetad strategi för att nå hela vägen fram.
Blickar man på andra sidan pölen, närmare bestämt USA, hittar vi en organisation som verkligen lyckats när det kommer till att marknadsföra sig själv. UFC, eller ”Ultimate Fighting Championship” är en kampsportsliga på professionell nivå som bildligt talat exploderad under de senaste decenniet. Man har bland annat varit bra på att verkligen hålla liv i intresset från gala till gala, genom att sprida ut de matcher som publiken väntat på mest. Det har gjort att det alltid funnits en viss hype uppe som ständigt hjälpt sporten att hålla sig vid liv i kommentatorsfält på internet och i media.
Det går såklart inte att kopiera det sätt UFC marknadsfört sig rakt av, men det går ändå att lära sig mycket av sportens resa från periferins utkanter till de kraftfulla strålkastarljusen.